Σελίδες

Custom Search

Περίεργες -αλλά συνηθισμένες- αλλεργίες

Σκεφτείτε να έχετε βγει με τους φίλους σας στο αγαπημένο σας μπαρ, να παραγγείλετε μία  μπύρα και μετά την πρώτη γουλιά, να αισθάνεστε... τη μύτη σας να «τρέχει», το δέρμα σας να κοκκινίζει και την  καρδιά σας να χτυπά πιο δυνατά. Δυστυχώς, είστε αλλεργικοί στη… μπύρα.

Αλλεργία στην μπύρα

Τι προκαλεί την αλλεργία στη μπύρα όμως; Συνήθως, είναι ένας τύπος πρωτεΐνης, που ονομάζεται LTP, ο οποίος βρίσκεται στο κριθάρι. Οι αντιδράσεις όσων είναι αλλεργικοί στην μπύρα διαφέρουν. Μπορεί να αισθανθείτε μία φαγούρα στο δέρμα σας ή ακόμα και τάση για ναυτία με έντονους πονοκεφάλους.

Η αλλεργία στην μπύρα (αλλά και το κρασί) μπορεί να ακούγεται σπάνια, αλλά σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων, απασχολεί περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.  Ωστόσο, η αλλεργία στην μπύρα είναι μία μόνο από τις «περίεργες» αλλεργίες που έχει να επιδείξει ο, όχι και τόσο άγνωστος πια κόσμος των αλλεργιών.

Αλλεργία στο κρύο

Εάν κάθε φορά, που εκτίθεστε σε κρύο αέρα ή νερό, αισθάνεστε φαγούρα ή το δέρμα σας πρήζεται και αρχίζουν να εμφανίζονται μεγάλα κόκκινα σημάδια, ενδέχεται να είστε αλλεργικοί στο κρύο.  Περίπου το 2% του πληθυσμού, πάσχει από την ίδια αλλεργία, αν και τα ποσοστά αυξάνονται σε περιοχές με τροπικό κλίμα ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.  Αυτό που συμβαίνει στην ουσία, είναι, ότι όταν αισθάνεστε κρύο, το δέρμα σας παράγει τους λεγόμενους «χημικούς μεσολαβητές», όπως είναι η ισταμίνη, που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.  Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε, είναι να φορέσετε πολύ ζεστά ρούχα, ώστε να μην αισθάνεστε κρύο, να περιμένετε…έξω και να κάνετε υπομονή, καθώς σύμφωνα με έρευνες τα συμπτώματα της συγκεκριμένης αλλεργίας υποχωρούν μέσα σε λίγα… χρόνια.

Αλλεργία στα παπούτσια

Πρόκειται για την αλλεργία, που προκαλείται από επαφή του δέρματος με το παπούτσι και οδηγεί σε  διάφορες μορφές δερματίτιδας. Συνήθως, κάποιος το καταλαβαίνει, όταν μετά την επαφή, υπάρξει κνησμός ή το δέρμα αρχίζει να πρήζεται, ενώ συχνά παρατηρούνται εξανθήματα, φουσκάλες ή μια αίσθηση  καψίματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αλλεργιών μάλιστα αναφέρει, ότι από την περίεργη αυτή αλλεργία πάσχει ένας στους 500 ανθρώπους.  Αυτό που συμβαίνει με τη συγκεκριμένη αλλεργία, είναι, ότι ο οργανισμός σας αντιδρά σε έναν τύπο από τις ρητίνες φορµαλδεΰδης, που ονομάζεται PTBP και ο οποίος χρησιμοποιείται στην κατασκευή των δερμάτινων παπουτσιών. «Αλείψτε» το εσωτερικό των παπουτσιών σας με ένα υγρό πανί και αν αυτό δε βοηθήσει, δοκιμάστε τοπικές θεραπείες, όπως είναι ειδικές κρέμες ή λοσιόν, που περιέχουν κορτικοστεροειδή. Στη χειρότερη περίπτωση, αποφύγετε τα δερμάτινα παπούτσια και τις ζώνες.

Αλλεργία στον ήλιο

Η αλλεργία στον ήλιο απασχολεί το 10% περίπου του αμερικανικού πληθυσμού, αλλά ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των Βόρειων χωρών της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου  δερματολογίας του St. John της Μεγάλης Βρετανίας.  Κνησμός στο δέρμα και μικρές «φουσκάλες» είναι τα συνηθισμένα αποτελέσματα της αλλεργίας, τα οποία ωστόσο, εμφανίζονται 1 με 4 μέρες μετά από την έκθεση στον ήλιο. Ενδέχεται, να παρατηρήσετε ακόμη κάποιο οίδημα στο δέρμα ή επίπεδα σημάδια, που ονομάζονται «πλάκες».  Το χειρότερο σενάριο είναι να αποκομίσετε ουλές, εάν η αντίδραση είναι πολύ σοβαρή, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις ο υπαίτιος είναι η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου, η οποία προκαλεί αλλαγές στις πρωτεΐνες του δέρματος σας. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα αδυνατεί να αναγνωρίσει αυτές τις πρωτεΐνες και τις παρερμηνεύει ως επιβλαβείς ουσίες, στις οποίες μάλιστα «επιτίθεται». Η χορήγηση αντισταμινικών φαρμάκων και η χρήση κορτικοστεροειδών κρεμών είναι μία καλή λύση.

Αλλεργία στα χρήματα

Φυσικά και δεν πρόκειται για αλλεργία στην... αξία των χρημάτων, αλλά στο νικέλιο που προκαλεί δερματίτιδα, όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα σας. Νομίσματα, συγκεκριμένα είδη χρυσαφικών και ρολογιών, καθώς και αντικείμενα που κατασκευάζονται από νικέλιο, ενδέχεται να σας προκαλέσουν κνησμό, ερεθισμό ή δερματικά εξογκώματα, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ίσως το δέρμα σας γίνει ξηρό και η περιοχή, η οποία ήρθε σε επαφή, να θυμίζει έγκαυμα.  Το περίεργο είναι, ότι σχεδόν 6% του ανδρικού πληθυσμού και 10% του γυναικείου πάσχουν από αλλεργία στο νικέλιο. Οι επώδυνες φουσκάλες (οι οποίες συνήθως έχουν διαρροή) είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο  αναγνωρίζει το νικέλιο ως εχθρό.  Οι δερματολόγοι δεν είναι ακόμη σίγουροι, για τον λόγο, για τον οποίο  κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργίες σε συγκεκριμένες ουσίες, αλλά η πλειοψηφία θεωρεί, ότι ίσως οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες. Ωστόσο για τη θεραπεία, προτείνουν τη χορήγηση  αντισταμινικών φαρμάκων από το στόμα και τη χρήση κορτικοστεροειδών κρεμών.

Αλλεργία στα οστρακοειδή

Πρόκειται ίσως για την πιο συνηθισμένη «περίεργη» αλλεργία, η οποία αφορά στο 2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η επαφή με οστρακοειδή, όπως είναι οι γαρίδες, ο αστακός ή το καβούρι, μπορεί να  προκαλέσει οίδημα των χειλιών, του προσώπου ή του λαιμού, καθώς επίσης δύσπνοια, δυσφορία,  διάρροια και ναυτία.  Η αλλεργία στα οστρακοειδή (αν δε γνωρίζετε ότι πάσχετε από αυτή), μπορεί να εξελιχθεί σε αρκετά σοβαρή περίπτωση, καθώς μια κακή αντίδραση του οργανισμού προκαλεί αναφυλαξία, που σημαίνει, ότι πρήζεται ο λαιμός και αδυνατείτε να αναπνεύσετε. Επόμενο στάδιο είναι η ζαλάδα και το σοκ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επέρχεται ακόμα και ο θάνατος.  Ο λόγος αυτής της αλλεργίας είναι, ότι κάποιες πρωτεΐνες που παράγουν συγκεκριμένα οστρακοειδή, προκαλούν αναστάτωση στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο στην προσπάθειά του να αμυνθεί απελευθερώνει ισταμίνες και άλλα χημικά στοιχεία. Η λύση στην περίπτωση, που είστε αλλεργικοί στα οστρακοειδή είναι φυσικά να τα αποφεύγετε. Εάν ωστόσο, δε γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί, καταναλώσετε οστρακοειδή και εμφανίσετε αλλεργική αντίδραση, αναζητήστε κάποιο αντισταμινικό φάρμακο, ενώ εάν έχετε δυσκολία να αναπνεύσετε ή να καταπιείτε, πηγαίνετε αμέσως στα επείγοντα περιστατικά του πιο κοντινού νοσοκομείου.

Πηγή : clickatlife
,