Σελίδες

Custom Search

Η Κοιλάδα των Φαλαινών

Σε πολλά από τα μέρη της Ελλάδας μια ανασκαφή μπορεί να φέρει στο φως αξιόλογα αρχιτεκτονικά λείψανα, κίονες, αγγεία, τάφους. Σε μια ερημική κοιλάδα όμως της Αιγύπτου οι ανασκαφές αποκαλύπτουν λείψανα φαλαινών!

Η Κοιλάδα των Φαλαινών βρίσκεται στο Φαγιούμ της Αιγύπτου, πίσω από το βουνό Γκαμπάλ Γκαρ Γκοχάναμ. Το 2005, χαρακτηρίστηκε από την Unesco ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς περιλαμβάνει εκατοντάδες απολιθώματα από φάλαινες στην πρωιμότερη μορφή τους, τα αρχαιοκήτη, είδος που έχει εξαφανιστεί. Αποτελεί σημαντική αλυσίδα στην εξέλιξη των κητωδών, καθώς αποκαλύπτει ένα είδος φαλαινών που είχαν ζήσει σαν θηλαστικά στην ξηρά προτού εξελιχθούν σε ωκεάνια θαλάσσια κήτη.

Τα απολιθώματα δεν είναι τα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί, ωστόσο ο αριθμός τους στην περιοχή είναι πολύ μεγάλος κι έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, καθώς παγιδεύτηκαν στα μαλακά πετρώματα που αποτελούσαν τότε τον πυθμένα της θάλασσας. Έρευνες προσπαθούν να ερμηνεύσουν την ύπαρξη τέτοιου μεγάλου αριθμού αρχαιοκητών στη συγκεκριμένη περιοχή, να μελετήσουν τον τρόπο ζωής τους, αλλά και την τελευταία περίοδο της μεταμόρφωσής τους.
Η κοιλάδα φιλοξενεί επίσης είδη φυτών της ερήμου, αμμόλοφων και άγριων θηλαστικών, καθώς και 19 είδη ερπετών αλλά και 36 είδη πτηνών.
,