Σελίδες

Custom Search

Οι θαλάσσιοι ελέφαντες μελετούν τα νερά της Ανταρκτικής

Σημαντική βοήθεια στον τομέα των υποθαλάσσιων ερευνών προσφέρουν οι θαλάσσιοι ελέφαντες που κολυμπούν στα νερά του Ανταρκτικού ωκεανού, αφού χάρη στην συμβολή των επιστημόνων, βοηθούν στη συλλογή στοιχείων για την κίνηση των ωκεανών.

Βουτώντας σε μια περιοχή που είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθούν έρευνες εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και της απροσπέλαστης επιφάνειας, οι θαλάσσιοι ελέφαντες, εξοπλισμένοι με ειδικούς αισθητήρες που τους τοποθέτησαν οι επιστήμονες του Ιδρύματος Ανταρκτικό Κλίμα & Οικοσύστημα CRC με έδρα στην Τασμανία, κατάφεραν να φτάσουν σε μια περιοχή της ακτογραμμής όπου κανένα πλοίο δεν ήταν δυνατό ποτέ να φτάσει.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό την ύπαρξη νερού στον πυθμένα της Ανταρκτικής, ένα πυκνό και βαθύ στρώμα νερού κοντά στον πάτο του ωκεανού, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην κίνηση των ωκεανών του κόσμου. Αυτή η ιδιαίτερη μορφή νερού αποτελεί ένα από τους «μηχανισμούς» που καθοδηγεί την κυκλοφορία των ωκεανών και η μελέτη του με τους αισθητήρες των θαλάσσιων ελεφάντων, βοήθησε τους επιστήμονες να κατανοήσουν λίγο καλύτερα αυτόν τον περίπλοκο μηχανισμό.

Πηγή : iefimerida
,