Σελίδες

Custom Search

Ποιος δεν θα ήθελε....έναν καλύτερο ύπνο;

Έρευνες επιβεβαιώνουν πως η καφεΐνη μετά τις 3 το μεσημέρι, επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου ακόμα και αν η ώρα που πηγαίνετε να κοιμηθείτε είναι για παράδειγμα στις 11 το βράδυ. Πίνετε ντεκαφεϊνέ ή τσάι με βότανα και θυμηθείτε πως ακόμα και μερικοί ντεκαφεϊνέ μπορεί να περιέχουν λίγη καφεΐνη.

Αν καταναλώνετε περισσότερα από ένα-δύο ποτά, μπορεί να διαταραχθεί ο ύπνος σας καθώς ενδέχεται να ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι η φυσική αντίδραση του σώματός σας να αντιμετωπίσει τις επιδράσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, δίνοντας ένα μικρό 'κύμα ενέργειας' και αναγκάζοντας έτσι το σώμα σας να ξυπνήσει.

Το πολύ άγχος, έχει ως αποτέλεσμα ένα ανήσυχο μυαλό το οποίο σας κρατάει ξύπνιες. Προσδιορίστε τι είναι αυτό που σας αγχώνει και προσπαθήστε να λύσετε αυτό που το προκαλεί. Καθώς μειώνετε το άγχος γενικά από τη ζωή σας, ο βραδυνός σας ύπνος θα βελτιώνεται.

Γυμναστείτε συχνά για να αποβάλλετε το περίσσιο άγχος, αλλά ποτέ δύο ώρες πριν κοιμηθείτε. Η έντονη γυμναστική κρατάει το σώμα σας σε εγρήγορση ακόμα και δύο ώρες μετά το τέλος της, δυσκολεύοντάς σας έτσι να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε.

Η αγάπη σας για τα καυτερά και πικάντικα φαγητά διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος. Καλύτερα να τα απολαμβάνετε στο μεσημεριανό, ενώ μετά τις 7 προτιμήστε πιο ελαφρύ φαγητό όπως γαλοπούλα, σολωμό, πιάτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως η βρώμη, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης,τις φακές ή ακόμα και μαρούλι ή σάντουιτς από μπανάνα. Σίγουρα μην καταναλώσετε επεξεργασμένα φαγητά που είναι υψηλά σε ζάχαρη και αλάτι καθώς και τα δύο μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας.

Δεν υπάρχει κάτι λάθος στο να σερφάρετε στο ίντερνετ και να ασχολήστε με τα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά μια τέτοιου είδους εστιασμένη πνευματική δραστηριότητα σας κάνει πιο ανήσυχους, διαταράσσοντας τελικά τον ύπνο σας. Μην χρησιμοποιείτε την τεχνολογία για τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο.

Μπορεί να σας αρέσει να βλέπετε ένα καλό θρίλερ, αλλά αν αυτό γίνεται αργά τη νύχτα αυξάνονται τα επίπεδα αδρεναλίνης κάνοντας δύσκολη την χαλάρωσή σας. Φυλάξτε τους φόνους και τα δράματα για νωρίς το απόγευμα.

Όσο οδυνηρό και αν ακούγεται, έρευνες έδειξαν ότι το σώμα αποσυγχρονίζεται όταν μένετε στο κρεβάτι για πολλές ώρες τα σαββατοκύριακα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε κακή ποιότητα ύπνου, οπότε μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να μείνει στο κρεββάτι για περισσότερο από μία ώρα.

Για μία βδομάδα κρατήστε ένα ημερολόγιο ύπνου όπου θα σημειώνετε: πότε πηγαίνετε για ύπνο, πότε ξυπνάτε και αν κοιμάστε ενδιάμεσα στην ημέρα. Αναζητείστε για οποιοδήποτε συνδυασμό που διατάραξε τον ύπνο σας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας (για παράδειγμα, ήσασταν ανήσυχες για κάποιο θέμα). Αναλύστε αυτό το ημερολόγιο και μετά στο πίσω μέρος του, δημιουργήστε μια ρουτίνα ύπνου που ταιριάζει στις ανάγκες σας, αρχίζοντας με το τι σας αρέσει να τρώτε για δείπνο (και το οποίο φυσικά δεν σας προκαλεί υπερδιέργεση).

Το ζεστό μπάνιο ή το ντους είναι ο τέλειος τρόπος για να τελειώσει μία μέρα, αλλά μόνο αν πάρετε το χρόνο σας για να χαλαρώσετε και να το απολαύσετε. Χρησιμοποιείστε έλαια αρωματοθεραπείας για να ηρεμήσετε (ενδείκνυται το έλαιο λεβάντας). Επίσης χρησιμοποιήστε μερικές σταγόνες από αυτά τα έλαια λεβάντας ή ακόμα και από γεράνι στη γέμιση του μαξιλαριού σας.
,